Agáve
Agave rostlina, ze které se agávový sirup vyrábí, patří mezi sukulenty. Tato skutečnost často vede k tomu, že jsou agáve rostliny nesprávně označovány za kaktusy. Z agáve se kromě jiné zpracovává šťáva, která se získává ze dřeně jejich listů. Díky sladké šťávě tak vzniká sladký agávový sirup. Podle způsobu filtrace se vyrábí agave sirupy tmavší či světlejší barvy. Odlišnost můžeme kromě barvy pozorovat i u chuti, neboť světle zbarvené sirupy mají více neutrální chuť. I proto jsou používány spíše tam, kde je zapotřebí dodat pokrmům sladkost, ale zároveň nechcete ovlivnit chuť jídla. Naproti tomu tmavší agávové sirupy jsou výborné pro ochucení kaší, ať už zvolíte jáhlovou, ovesnou či rýžovou, k doslazení raw dezertů, kterým dodá lehce karamelovou chuť, k ochucení smoothies či mléčných koktejlů.
Agávový sirup ovšem můžete použít i k oslazení čaje nebo kávy. Na rozdíl od stévie se však nemusíte obávat změny výsledné chuti nápoje. Agávový sirup vám přijde vhod, i pokud rádi připravujete palačinky, lívance či ovocné saláty. Při používání sirupu z agave rostliny však nezapomeňte na to, že tento sirup je dvakrát sladší než med či cukr, a proto je zapotřebí snížit jeho množství minimálně na polovinu. Není proto divu, že je agávový sirup často oblíbeným sladidlem při redukčních dietách.