Alfalfa (Medicago sativa)
Vojtěška je víceletá luštěnina z čeledi bobovité. Alfalfa jak se také vojtěška nazývá, dorůstá výšky jednoho metru. Má trojčetné řapíkaté lístky a její květy se zbarvují do modrofialova. Plodem vojtěšky je ledvinovitě či spirálně stočený lusk. Lyofilizované lístky mladé zelené vojtěšky, se sklízí právě v době kdy obsahují vysokou enzymatickou hodnotu.
Mladá zelená vojtěška se stejně jako další zelené potraviny (mladý ječmen, mladá pšenice,chlorela…) používá k alkalizaci zakyseleného organismu. Detoxikuje a čistí organismus. Alfalfa byla a je používána jako prostředek zpomalující stárnutí jež celkově posiluje organismus. Díky anabolickým účinkům pomáhá zvyšovat výkonnost a odolnost organismu. Tradičně byla užívána na potíže trávicího traktu. Zlepšuje trávení (detoxikuje trávicí trakt), neutralizuje kyselé žaludeční šťávy. Vitamín U, který obsahuje (také ho osahuje syrové zelí) se užívá jako podpora při léčbě vředů. Celkově pak podporuje chuť k jídlu a zlepšuje metabolismus. Reguluje funkci jater a ledvin-působí jako přírodní diuretikum. Vojtěška podporuje lepší vstřebávání bílkovin, vápníku, železa a dalších stopových prvků. Je vhodná pro diabetiky, díky schopnosti stabilizovat hladinu cukru v krvi. Dostatkem vitamínu D, vápníku a fosforu posiluje kosti a zuby. Obsah těchto látek ocení především děti při růstu a starší ženy u nichž naopak dochází k řídnutí kostí. Známy jsou též antiseptické účinky alfalfy. Užívá se při zánětech všeho původu. Od bolestí ulevuje lidem s revmatismem z nichž nejčastější bývá artritida.
Vojtěška obsahuje vysoký podíl bílkovin a vitaminu D. Bílkoviny přispívají k růstu a udržení svalové hmoty, a udržení normálního stavu kostí. Vitamin D normalizuje hladinu vápníku v krvi, podporuje činnost svalstva a imunitní systém, přispívá k udržení normálního stavu kostí a zubů, podílí se na procesu dělení buněk.
Nejprodávanější
Malí, ale šikovní drobečci plní živin. Již Arabové byli přesvědčeni o síle klíčivých semínek: „V klíčku je obsaženo všechno, co přináší život"". Výhonky alfalfa jsou semena vojtěšky a v chuti připomínají řeřichu, ale jsou jemnější. Obzvláště vítané během dlouhých zimních měsíců. Výhonky alfalfa se používají do salátů, polévek a jako obloha na chleba.