Brusinka (Rhodococum vitis-ida)
Brusinka je vždy zelený vzpřímený keříček. Jehož plody a listy sbíráme od srpna do září. Při sušení nesmí teplota přesáhnout 40 °C, kvůli možné degradaci účinných látek. Brusince obecné se daří výtečně v nadmořských výškách do tisíce metrů. Klimaticky jí nejvíce vyhovuje mírné pásmo a nalezneme jí tedy převážně v lesích střední a severní Evropy, Asie a Ameriky. Díky jejím mrazuvrdorným schopnostem přesahuje její výskyt mnohdy i za polární kruh.
Brusinka se využívá především na záněty močových cest, kde působí desinfekčním efektem. Disponuje mírnými antibiotickými účinky. Dá se užít i jako prevence před těmito záněty už jen při pocitu řezání při močení. Pro vysoký obsah tříslovin je užívána též jako lék na průjem či drobná poranění kůže, má stahující efekt. Brusinka pomáhá i ženám s bolestivou menstruací, kde hořčík působí uvolňování nepříjemných křečových stahů dělohy. Brusnici brusince se přičítá též schopnost posilovat obranyschopnost organismu a ochranné antioxidační působení. Hodí se i jako doplněk pro regulaci krevního cukru.
Nejprodávanější
> Použití: Čaj se užívá jako osvěžující nápoj pro každodenní doplnění pitného režimu. Příprava: 1 nálevový sáček zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 10-15 min vyluhovat.Složení: Bio šípek plod (Fructus cynosbati) 31%, bio brusinka plod (Fructus oxycocci) 20%, bio ostružina list (Folium r...