Černý rybíz (Ribes nigrum)
Černý rybíz, lat. Ribes nigrum, je keř dorůstající výšky až 1,5 m. Zdobí nejednu zahradu. Všechny části rostliny jsou silně aromatické. Listy rybízu jsou jednoduché, střídavé, široké 3–5 cm a podlouhlé, s pěti dlaňovitě seřazenými lalůčky se zoubkovanými okraji. Květenství je uspořádané po deseti až dvaceti jednotlivých, až 8 mm dlouhých květů, přičemž celé květenství může mít v průměru až 8 cm. Každý květ má chlupatý kalich se žlutými žlázkami složený z pěti lístků, které jsou delší než lístky okvětní. Domovinou rybízu je Asie, u nás se pěstuje už od pradávna. Jeho fytoterapeutické uplatnění se uvádí již od 16. století.
Čaj z rybízových listů se doporučuje pít za účelem odvodnění organismu a pročištění ledvin. Rybíz černý napomáhá k udržení zdraví kloubů a svalů, reguluje hmotnostní úbytek, je prospěšný pro osvěžení těla, používá se jako antioxidant. Je nápomocný při nadměrném stresu a námaze. Kuchařky přidávají několik lístečků rybízu do nakládané zeleniny – zlepšují její chuť a nekazí se.
Černý rybíz přispívá k vylučování vody z organismu, ke kontrole tělesné hmotnosti, k normálnímu stavu svalů a kloubů, k normální činnosti oběhové soustavy, k přirozené obranyschopnosti, k normální hladině glukózy v krvi, k normální funkci dýchacího systému, k detoxikaci a k celkovému osvěžení organismu. Jedná se o analgetikum.