Garnície (Garcinia cambogia)
Garcinia cambogia je trvalý, stálezelený strom nebo keř dorůstající výšky až 20 m. Jedná se o tropickou rostlinu pocházející z Indonésie. Jedná se o tropickou rostlinu, jejímž původem je Indonésie. Pro své ovoce se cíleně pěstuje v jihovýchodní Asii, ve vnitrozemí v Indii a západní až severní části afrického kontinentu.
Garcinie kambodžská se využívá zejména při kontrole hmotnosti – je velice vhodná při dietních plánech a má vliv na metabolismus lipidů. Garcinia je známá pro svoji obsahovou látku zvanou HCA (kyselina hydroxycitronová).
Další studie popisují bránění tvorby tuků z periferních cukrů formou preference na svalový nebo jaterní glykogen, jiné popisují bránění syntézy tuků a další rychlejší spalování cukrů.
V tradičním lidovém léčitelství místních kultur se odvar z plodové kůry (po řádném oloupání) používá k tlumení příznaků revmatismu a střevních chorob (vyvolané především prvoky). Po staletí se garcinia v Asii používá jako koření a k navození pocitu sytosti. Mnoho místních kultur doporučuje ovoce z garcinie k podpoře kontroly chuti k jídlu a jako doplněk redukční diety.