Goji
Bobule goji berry jsou unikátním antioxidantem s vysokým obsahem zeaxantinu, luteinu, xantofylu, lykopenu, kryptoxantinu a beta karotenu. Kromě toho je v nich například i vitamín C, B a E, vzácné esenciální kyseliny, betain a solvativon. Není tedy divu, že mají goji účinky na celou řadu neduhů.
Goja má příznivý vliv na: zrak, snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol, hladinu cukru v krvi, chrání játra, posiluje imunitní systém, zlepšuje stav kostí a kloubů, má antioxidační vlastnosti a je dobrá na hubnutí.
V Číně se goji berries jí čerstvé i sušené, dělá se z nich pivo i víno a bobule goji si tam přidávají v podstatě do všech pokrmů. U nás lze sehnat goji šťáva a sušené plody goji. Ty je možno konzumovat přímo, podobně jako rozinky, nebo je přidávat ke všem druhům masa, do nádivek, rýže, polévek, kaší a dezertů. Fantazii se meze nekladou, protože goji kustovnice dodá výbornou chuť všem jídlům!