Lékořice kořen (Glycyrrhiza glabra)
Lékořice lysá – Glycyrrhiza glabra je tradiční bylinou, jež je vzpomenuta již v prvním čínském atlase rostlin datovaném 3 000 let p. n. l.
Lékořice lysá je typická svou sladkou chutí, kterou většina lidí zná z dob dětství jako pendrek. Nicméně pendrek obsahoval i spoustu anýzu, takže toto přirovnání není úplně přesné. Jisté je, že lékořice je 50× sladší než řepný cukr, také se jí díky této vlastnosti přezdívá sladké dřevo. Její přednost je především v tom, že se hodí výborně do směsí, jelikož maskuje leckdy nepříjemnou chuť některých bylin. Používá se především do směsí žaludečních a při respiračních obtížích. Podporuje zažívání a zdraví trávicí soustavy. Přispívá k normální činnosti močových a reprodukčních funkcí.
Lékořiče lysá podporuje zdraví dýchacího systému, a to jak samotná, tak hlavně ve směsích. Užívání v oblasti respiračního zdraví popisují jak tradiční čínská medicína, tak ájurvédská i Hippokrates a tradičně byla pro tyto účely užívaná i v našich zemích. Dále je lékořice doporučována pro podporu zdraví kloubů.
Lékořice má vliv na kardiovaskulární zdraví, udržuje zdraví pleti. Reguluje energii, podporuje přirozenou obranyschopnost – imunitní systém. Lékořice má účinky antioxidační. Napomáhá snižovat hmotnost, je vhodná při dietách. V neposlední řadě je lékořice vhodná pro nastolení duševního klidu a k podpoře nervového systému.