Maracuja prášek (Passiflora edulis)
Mučenka jedlá neboli maracuja, známá pod lat. názvem Passiflora edulis, je teplomilný druh mučenky, který se pěstuje pro své ovoce v Jižní Americe, Karibiku, Brazílii či v jižní Floridě. Plod je kulatá, až oválná bobule žluté nebo fialové barvy. Chuť je sladkokyselá a má exotické aroma připomínající mango.
Maracuja má vysoký obsah vlákniny a obsahuje dostatečné množství draslíku, který přispívá k normální činnosti nervové soustavy, činnosti svalů a k udržení normálního krevního oběhu.
V kuchyni se prášek z marakuje používá především k ochucování nápojů, pohárů, vyjímá se na ovocných salátech, v koktejlech a džusech, marmeládách, ale i v domácích zmrzlinách a jiných sladkých pokrmech.
Maracuja obsahuje železo, které přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím, energetickému metabolismu, k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu, přenosu kyslíku v těle. Železo dále přispívá k normální funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání, podílí se na procesu dělení buněk.