Olivový
Olivový olej, nazývaný také jako tekutý zázrak, je jednou z nejdravějších surovin na světě. Pro své unikátní složení, obsahuje totiž vysoké množství mono-nenasycených mastných kyselin a vitamínu E, je vyhledávaný nejen pro konzumaci, ale také v léčitelství, farmacii a kosmetickém průmyslu. Pro středomořskou kuchyni je olivový olej jednou ze základních surovin, v našich končinách se ale také stále častěji objevuje mezi ingrediencemi připravovaných pokrmů.
- působí preventivně před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním
- má výrazné antioxidační účinky
- obsahuje vitamíny A, D, K, E a napomáhá některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu
- snižuje hladinu cholesterolu
- působí proti zácpě a nadýmání
- má detoxikační účinky
- podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení, je vhodným doplňkem stravy při redukční dietě
- podporuje vstřebávání vápníku
- podporuje funkci žlučníku
- zpomaluje stárnutí