Saturejka (Satureja hortensis)
Saturejka pochází z oblastí kolem Černého moře, z východního Středomoří a jižní Evropy, kde tvoří součást stálezelených porostů. Známe dva druhy saturejek – horskou a zahradní. Oba tyto druhy lze použít stejně. Saturejka je částečně vytrvalá letnička. Dorůstá výšky okolo 30 centimetrů a šířky okolo 20 centimetrů. V létě kvete malými bílými kvítky se světle fialovým nádechem. Aromaticky nasládlé zelené lístky jsou oválné, špičaté.
Saturejka je známou již od 9. st. Jako koření ji používali již ve starověké kuchyni a byla pěstována na zahrádkách. Saturejku lze přidávat do všech pokrmů, kam se běžně přidává pepř. Doporučuje se přidat při přípravě zvěřiny, ale i fazolí, k fazolovým pokrmům, pomáhá zabraňovat následnému nadýmání.
Saturejka podporuje přirozenou obranyschopnost – imunitní systém. Lze ji užívat jako čaj, ale i jako koření do pokrmů, jak již bylo zmíněno výše. Saturejka harmonizuje a udržuje normální trávicí funkce, udržuje trávicí komfort. Jsou známé i účinky antioxidační.