Slunečnicová
Slunečnicová semínka obsahují 49 % tuků, z nichž se vyrábí výborný kuchyňský olej, 23 % proteinů (podobně jako maso) a jen 8 % sacharidů. Neobsahují skoro žádný vitamin A ani C, ale jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu E (více ho mají jen mandle) a vitaminu B1 (více je jen v pivovarských kvasnicích). Jsou velmi bohatá na hořčík, železo (7 mg/100 g, tedy stejné množství jako v čočce), vápník a fosfor.
Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným rostlinným potravinám, které poskytují hlavně tuky, minerály a vitamin B1 a E. Přestože mají vysokou nutriční hodnotu, jsou lehce stravitelná, pokud se dobře rozžvýkají. Pravidelná konzumace slunečnicových semínek (samozřejmě nesolených) se doporučuje při řadě zdravotních problémů.
Esenciální mastné kyseliny v slunečnicových semínkách (především kyselina linolová) snižují hladinu cholesterolu v krvi, a tím brání rozvoji arteriosklerózy. Vitamin E, kterého slunečnicová semínka obsahují velké množství, je silný antioxidant, jenž zabraňuje degeneraci cév. Upravuje i přilnavost krevních destiček, což snižuje riziko tvorby krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu.