Stévie
Stévie sladká - zdravé sladidlo
Stévie nás okouzlí svou sladkou chutí a vysokou sladivostí. Má výbornou chuť a neobsahuje žádné kalorie! Proto je velikým konkurentem klasického cukru a umělých sladidel.
Stévií můžeme sladit nejen čaj, kávu a další nápoje, ale můžeme ji použít i při vaření a pečení sladkých jídel. Stévie cukerná je ideálním řešením pro diabetiky a pro všechny, kdo bojují s nadbytečnými kilogramy nebo jen chtějí sladit nekalorickým sladidlem. Po žvýkání i toho nejmenšího lístku vydrží sladká chuť v ústech velmi dlouho a člověk pak nemá touhu po jiných energeticky vydatnějších pokrmech a nemá pocit hladu.
Výjimečné vlastnosti stévie:
- mimořádný zdroj necukerného sladidla,
- nahrazuje umělá sladidla,
- 200 až 300x sladší než cukr, bez kalorií, bez energetické hodnoty,
- pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a játrech (vhodné pro diabetiky),
- pomáhá udržovat váhu,
- reguluje bakterie v ústní dutině.
Stévie sladká – rostlina
Stevia rebaudiana Bertoni, známá jako stévie sladká, stévie cukerná, sladká tráva či medové lístky, je rostlina dorůstající výšky 60 až 90 cm bohatá na nať a listy. Rostlina pochází z Jižní Ameriky, z Paraguaje. Přestože se jedná o tropickou rostlinu, lze ji snadno pěstovat i v našich podmínkách.